41058

Araç Buzdolabı normalde aküyü bitirmez. Ancak araç buzdolabının kompresörü üzerinde herhangi bir koruma önlemi yoksa aküyü bitirene kadar çalışacaktır. 

Araç Buzdolabı normalde aküyü bitirmez. Ancak araç buzdolabının kompresörü üzerinde herhangi bir koruma önlemi yoksa aküyü bitirene kadar çalışacaktır. Kompresörlü araç buzdolabı evimizdeki buzdolabı gibi bir kompresör ile çalışır. Ancak bu kompresörün ürettiği fonksiyon aynı olsa da çalışma sistemi evimizdeki buzdolabı kompresörü gibi değildir.

 

Her şeyden önce hem 12 Volt hem de 24 Volt Doğru Akım ile çalışabilir. Bir diğer özelliği ise, yüksek kalkış akımı oluşmaması için elektronik yol verme kartı üzerinden çalışmasıdır. En son olarak da 3 fazlı senkron motor gibi çalışır. Yani çok daha sessiz ve titreşimsiz çalışır. Bu aynı zamanda verimliliğinin de çok daha yüksek olmasını sağlar.

 

Araç buzdolabının kompresörünün elektronik kart üzerinden çalışıyor olması, aynı zamanda da bu kart üzerinde bulunan program sayesinde düşük voltajda aşırı zorlanmasını engelleyebilmektedir. Araç buzdolabı uzun süre çalışıp da akünün bağlı olduğu araç çalışmamışsa, yani Akünün voltaj değeri olması gereken minimum değerin altına düşmüşse, kompresörün üzerinde bulunan elektronik kart kompresörü otomatik olarak durdurup, tekrar devreye girmesini engellemektedir. Bu sayede hem kompresör aşırı zorlanıp yanmaktan korunmakta hem de dolaylı olarak akünün tamamen boşalmasını engellemektedir.

 

Sonuç olarak rahatlıkla diyebiliriz ki, kompresörlü araç buzdolabı aküyü bitirmez. Eğer akü bitecek kadar boşalmışsa, kendini devre dışı bırakır ve akünün tamamen boşalmasını engeller.

 

Kompresörlü araç buzdolabı ne kadar elektrik harcar?

 

Kompresörlü araç buzdolabının harcadığı enerji, tıpkı evimizdeki buzdolabının harcaması gibidir. Rakamlarla anlatmaya başlamadan önce buzdolabının elektrik tüketim davranışı hakkında temel kavramları biraz daha irdeleyelim;

 

Kompresörlü araç buzdolabı sıklıkla kullandığımız zamanlarda daha fazla, az kullandığımız zamanlarda da daha az elektrik harcar. Kapağının açılıp kapanma sayısı ve açık kalma süreleri enerji tüketimini artırmaktadır.

 

Benzer şekilde hava sıcaklığı da çok önemli bir etkendir. Hava sıcaklığı arttıkça, kompresörlü araç buzdolabının kompresörünün devrede kalma süreleri artar ve elektrik tüketimi de artar.

Kompresörlü araç buzdolabının konumu da çalışmasını etkilemektedir. Özellikle doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat etmek gerekir. Doğrudan güneş altında kalması ısınmasına sebep olur. Isınmayı telafi etmek için daha uzun süre devrede kalacaktır.

 

Kompresörlü araç buzdolabının fazla elektrik tüketmesinin bir diğer etkeni de havalandırma kapaklarının önünün kapatılmasıdır. Havalandırma kapakları herhangi bir şekilde kapatılırsa, yeterince hava alamayacağı için, devrede kalma süreleri uzayacak ve elektrik tüketimi artacaktır.

 

Kompresörlü araç buzdolabının termostat ayarını artırıp daha soğuk olmasını isterseniz, kompresörü daha uzun süreler devrede kalacaktır. Bu da enerji tüketimini artıracaktır. Bu nedenle makul soğukluğa ayarlamakta fayda var. Hele kompresörlü araç buzdolabının ayarını dondurucu olacak şekilde ayarlarsanız, enerji tüketimi 2 katını aşacaktır.

 

Benzer etki, içine yeni koyduğunuz malzemelerin çok sıcak olması ve tıka basa doldurmanız da yapmaktadır. Bu şekilde de devrede kalma süreleri uzayıp elektrik tüketimi artacaktır. Bunun için aşırı sıcak malzemelerinizin öncelikle ortam sıcaklığına kadar soğutulup daha sonra içine konulmasını tavsiye ederiz.

 

Yukarıda saydığımız tüm etkenlerden daha önemli olan etken kompresörlü araç buzdolabının yalıtım kalitesidir. Siz ürünün içini ne kadar soğutmaya çalışırsanız çalışın, içindeki soğukluğu muhafaza edebilmek önemlidir. Yani duvarları ne kadar kalın yapılmıştır ve ne kadar kaliteli yalıtım malzemesi ile doldurulmuştur. Yapımında kullanılan kalıplama tekniği doğru mudur? Şüphesiz bu etkenler de imalatçı firmaya bağlı olan etkenlerdir. İmalat tekniğinde yalıtım ile ilgili hata yapılması, yani yalıtımının olması gerektiği kadar iyi yapılmamış olması, elektrik tüketimini en olumsuz etkileyen faktördür. Ürün, rakip ürünlerine göre rahatlıkla 2 ile 3 katı oranında fazla elektrik harcayabilir. Hatta kompresörü sürekli devrede olduğu halde istenen sıcaklığa erişemeyen kompresörlü araç buzdolapları da bulunmaktadır. Bu nedenle kompresörlü araç buzdolabı seçiminizde, üretici firmanın kim olduğuna çok dikkat etmek gerekir. Çünkü bu sadece elektrik tüketimi açısından değil, aynı zamanda ürünün çalışma ömrünü ve garanti süresini de etkilemektedir. Araç Buzdolabı Kompresörünün sürekli devrede olması, ömrünü yaklaşık %75 azaltmaktadır. Yani rahatlıkla 4-5 yıl arızasız çalışan ürün ilk 1 yıl içinde arıza vermektedir.

 

Tüm bu olumsuz etkileri bir yana bırakırsak, normalde kompresörlü araç buzdolapları 60Watt civarında güç çekerler.

Kompresörlü araç buzdolabı 12Volt ile çalışıyorsa; 60/12 = 5 Amper,

Kompresörlü araç buzdolabı 24 Volt ile çalışıyorsa; 60/24 = 2,5 Amper,

Akım çekerler.

 

Kompresörlü araç Buzdolabını çalıştırmak için Kaç Watt’lık güneş paneli almak gerekir?

 

Birçok kişi, Kompresörlü araç buzdolabını çalıştıracak Güneş paneli watt hesabı nasıl yapılır diye düşünmüştür.

Gelin hep birlikte hesaplayalım;

60 Watt gücündeki bir ürün için Amper hesabını tekrar yaparsak;

Kompresörlü araç buzdolabı 12Volt ile çalışıyorsa; 60/12 = 5 Amper,

Kompresörlü araç buzdolabı 24 Volt ile çalışıyorsa; 60/24 = 2,5 Amper,

Akım çekerler.

Ürünleri soğutucu olarak ayarladığınızda, 25C ortam sıcaklığında yaklaşık %30 oranında çalışırlar,

yani;

12 Volt için hesaplarsak; 1 saatte; 0.30 x 5 A x 1Saat = 1,5 AmperSaat enerji harcarlar.

24 saatte, 1,5 x 24 = 36 AmperSaat enerji harcarlar

24Volt için hesaplarsak; 1 saatte; 0,30 x 2,5A x 1Saat = 0,75 AmperSaat enerji harcarlar.

24 saatte, 0,75 x 24 = 18 Ampersaat enerji harcarlar

Buraya kadar her şey kolay, bundan sonraki aklımıza gelen ilk soru nedir?

Kompresörlü araç buzdolabının harcadığı enerjiyi Güneş panelinden karşılayabilir miyim? Kaç Watt’lık güneş paneli seçmeliyim?

Güneş panelinin günde 6 saat verimli çalıştığını kabul edersek;

12 Volt için hesap yaparsak; 36 Ampersaat / 6 Saat = 6 Amper,

Yani bize 12 Volt’ta 6 Amper verecek bir panel gerekli,

6 x 12 = 72 Watt,

24 Volt için hesap yaparsak: 18 Ampersaat/ 6 saat = 3 Amper

Yani bize 24Volt’ta 3 amper verecek bir güneş paneli gerekli

3 x 24 = 72 Watt,

Eğer sadece gündüz konaklayacaksanız, bu hesap yeterlidir. Ancak uzun süreli kamp yapacaksanız, panel hesabınızı %50 oranında artırmanızı tavsiye ederim.

Yani 72 x 1,5 = 108 Watt Güneş Paneli,

Bunun nedeni hava durumunu kontrol edemeyeceğimiz. Ayrıca muhakkak dolu akü ile yola çıkmalısınız. Havanın bulutlu olması, Yağmurlu olması panelin verimliliğini çok etkilemektedir.

 

Kompresörlü araç buzdolabını Güneş paneli ile çalıştırmak için asitli Akü yoksa Jel Akü mü Kullanılmalı?

Eğer günlerce araç buzdolabını kullanacaksanız ve sadece güneş paneli ile şarj edebiliyorsanız muhakkak jel akü olmalı. Fakat sadece 1-2 günlük kamp için gidiyorsanız o zaman normal asitli akü kullanabilirsiniz.

Bunun nedeni, Jel akü tamamen boşaldığında güneş paneli ile şarj edilebilir, oysa asitli Akü tamamen boşaldığında Aküyü uyandırmak için muhakkak yüksek akımlı Elektrik şarj cihazı gereklidir.

Yani kısa süreli birkaç günlük kompresörlü araç buzdolabı ihtiyacınız için önceden Şarj edilip doldurulmuş Asitli akü işinizi rahatlıkla görür, fakat birkaç haftalık veya aylık kamplar için jel akü muhakkak gereklidir.